GreenStreetin tarina tähän asti vuodesta 2012

Moikka! Olen Johannes Laine, Greenstreetin perustaja ja 97% omistaja.

Greenstreet on ollut melkoinen matka. Se on ollut matka ennen kaikkea minuun itseeni. Kymmenistä firmoista missä olen ollut ja olen mukana tämä on kaikista henkilökohtaisin. Vihaan Greenstreetiä kaikista eniten. Ja samalla rakastan sitä eniten. Tiedättekö sen sekamelskan? Välillä olen miettinyt että heittäisin tämän romukoppaan. Jostain kuitenkin syttyi vielä draivi, joka on vahvistunut entisestään. Nyt firmaa uhkaa konkurssi, joka on kuitenkin avullanne vielä vältettävissä. Haluamme myös avata uuden, vegaanisten elintarvikkeiden ja hyvinvointituotteiden verkkokaupan. Ennen kuin kerron tulevasta, avaan teille kuitenkin muutamien kappaleiden verran mennyttä matkaa.

GreenStreetin historia juontaa juurensa vuoteen 2012. Kaverusten kesken myytiin luonnonkosmetiikkaa, elintarvikkeita ja muuta verkkokaupasta. Yrittämisestä ei ymmärretty juuri mitään, tituuleerasinkin itseäni varastopojaksi. Tykkäsin kirjoitella asiakkaille viestejä postit-lapuille lähetysten mukana. Joskus irtosi keväinen runo, joskus pelkkä kauniin päivän toivotus mun väkkyräkäsialalla.

Sitten tuli se kriittinen käänne, kun innostuttiin raakasuklaasta ja raakakakuista. Muut osakkaat jatkoivat elämäänsä muissa merkeissä, minä jäin ja uskoin Greenstreetin tulevaisuuteen.

Hämmästys oli melkoinen, kun Helsinkiin myytiin raakasuklaaworkshopeja 118 yhdessä päivässä, kun Jyväskylässä niitä oli myyty 3 kahden viikon aikana. Suunta oli selvä, päätin lähteä Helsinkiin.

Helsingissä sitten asiat ottivat nopeasti tuulta alleen, joskus vastaan joskus myötään. 2015 aukesi legendaksi muodostunut Rupla, vain vuosi tästä vegaaninen kahvila ja joogastudio Roots Helsinki, jota Emilia jatkaa onnistuneesti toisaalla, ja me jatkoimme Ohmygoodness-brändillä samoissa tiloissa. 2018 saimme mahdollisuuden avata Tukholmaan yhteinen paikka Ruohonjuuren kanssa. Molemmat saimme kokea, että Ruotsissa vaaditaan enemmän puhtia ja oikea-aikaisuutta mitä meillä oli tällä kertaa oli tarjota, seinät kaatuivat nopeasti ja taskuihin jäi iso velka, jota edelleen maksan vielä pois.

Kokemuksesta rikastuneena ja veloista köyhtyneenä liiketoiminta oli pakko miettiä uusiksi. Minun vahvuus on myynnissä ja markkinoinnissa. Ymmärsin tarvitsevani tekijän joka rakastaa raakakakkuja ja osaa hioa tuotannon timanttiseksi.

Tekijät löytyi, siirryimme alihankintamalliin 2018 lopulla ja uudella tiimillä homma toimi. 2019 saimme paljon uusia kahviloita ja K-kauppoja kakkujen tilaajiksi ja jälleenmyyjiksi. Ravintolatoiminnat oli irrotettu Greenstreetin alla, ja keskityttiin nimenomaan raakakakakkujen myyntiin. Vegaaniset raakakakut eivät olleet enää pieni pääkaupungin niche, vaan nyt niistä oli kiinnostunut koko Suomi. 2019 oli voitollinen, maltillisesti mutta kuitenkin. Suunta oli oikea, innostus ja toiveikkuus tulevasta sen mukaista.

2020 ja kaikki tietääkin jo ennakkoon mitä se teki ravintoloille, kahviloille ja tapahtumille. Ohmygoodness meni konkurssiin, pian aallossa seurasi myös Rupla. Greenstreetillä oli 2019 jälleenmyyjiä noin 120 kappaletta, ja nyt yhtäkkiä huonoimpina kuukausina myynti oli 100 eruon luokkaa. Mistään ei saatu tukia, koska pääoma oli pakkasella. Myöskään automaattiset ravintolatuet eivät kohdistuneet meihin, koska olimme ravintoloille kakkuja valmistava taho, emme itse ravintola.

Teki mieli luovuttaa, mutta rehellisesti, pankkilaina on omissa nimissä ja sen lankeaminen henkilökohtaisesti maksettavaksi olisi liikaa. Mulla on ihana perhe, ja perheen elättäminen ei katso aikaa tai paikkaa. Perhe on aina läsnä, kaikessa. Konkurssi on lähellä, mutta vältettävissä. Pakko katsoa suuremmalla perspektiivillä, että joku päivä korona väistyy ja valo paistaa. Silloin pitää olla valmis.

2021 pitkien prosessien jälkeen kaikki oli vuosien saatossa naksahtanut kohdalleen, ja aloitimme yhteistyön Keskon kanssa. Se tarkoittaa sitä, että kaikki K-kaupat ympäri Suomen voivat tilata juuri niin vähän tai niin monta palaa kakkua kuin haluavat.  Mikäli tätä lukee joku, joka kakkujamme rakastaa ja lähikaupassasi ei ole tätä, niin nyt on helppo vinkata henkilökunnalle ja pyytää valikoimaan. Tila ei ole esteenä, Kesko varastoi kaupan puolesta. Lähes vuoden tauon jälkeen olemme aktivoineet taas raakasuklaaworkshopit. Lisää herkkuja on toivottu ja niitä on kehitteillä 🙂

Tulevaisuus. Pyöriteltyäni unelmiani ja ajatuksiani siitä, että mihin haluaisin GreenStreetin viedä, niin tuntuisi tyhmältä jättää GreenStreet vain raakakakkujen pariin. Kaipaan selvästi niitä aikoja kun meillä oli paljon erilaisia tuotteita ja myimme raaka-aineita suklaan tekemiseen sekä ekologisia puhdistustuotteita ihmisten koteihin. Kaipuu herätti ajatuksen, että mitä jos GreenStreet tekisi paluun juurille? 

Laadukkaita, terveellisiä elintarvikkeita, superfoodia, luonnonkosmetiikkaa, puhdistustuotteita. Näille GreenStreetin oma, kohtuuhintainen verkkokauppa. Tavoite on, että tämä verkkokauppa aukeaisi jo kesällä. Pohjatyöt on aloitettu, nyt tarvitsee vain pääoman jolla tehdään tekninen toteutus ja hankitaan alkuvarasto. 

Osalllistu. Nyt koetan tätä teidän avullanne, rakkaat entiset, nykyiset ja tulevat asiakkaat. Terveelisen ruoan ystävät, kauppiaat, kasvissyöjät, ravintoloitsijat, fiilistelijät, kaikki. Jokainen ostos, tuki, euro, jako ja tsemppiviesti on tärkeä. GreenStreetin tarina alkoi 2012, ja sen aika ei ole vielä päättyä.

Jos tämä herätti pienen positiivisen väreen sydämmessäsi, minulle saa myös tulla yhtiökumppaniksi. Alkupääomaa ja rakkautta tekemistä kohtaan tarvitaan. GreenStreetin tarina alkoi 2012, ja sen aika ei ole vielä päättyä.

Osallistu kampanjaan Mesenaatissa NYT: https://mesenaatti.me/2122/pelastetaan-greenstreet-fi/

ps. jos kiinnostaa ostaa osakkuus, niin pistä viestiä johannes@raakakakku.fi